Tilaa ilmainen uutiskirje

Jumalan lain henki

PASUUNA

Jumalan lain henki

Hengen hallinto (Luku Kolme)

Jatkoa: Pelastava papisto

Jokaisessa fyysisessä perheessä nousee esille ongelmia perheen hallinnon hoidettavaksi. Sama pätee Jumalan hengelliseen perheeseen. Jumala pitää tarkasti huolta, että Jumalan hallintomiehet kohtelevat perheenjäseniä oikealla tavalla.

”Veljet, jos joku tavataan jostakin rikkomuksesta, niin ojentakaa te, hengelliset, häntä sävyisyyden hengessä; ja ole varuillasi, ettet sinäkin joutuisi kiusaukseen. Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain” (Gal. 6:1–2). Kun henkilö lähestyy pastoria ongelman kanssa, tavoitteena on oltava henkilön palauttaminen tuottavaksi, kasvavaksi Jumalan perheen jäseneksi. Jumalan tahto on, että Jumalan Pyhän Hengen avulla pastori auttaa Jumalan omat näkemään ja voittamaan virheensä. Pastorit lähestyvät annettua haastetta auktoriteetilla, mutta myös armolla tiedostaen, etteivät itse ole täydellisiä (Hepr. 5:2).

Lain kirjaimesta ei kompromissia

Kun pastori antaa neuvoa Jumalan Henkeä käyttäen, Jumalan seurakunnan jäsenet tietävät olevansa rakastettuja! Heitä inspiroidaan ja motivoidaan muuttamaan.

Vakavassa tapauksessa Jumalan Hengen käyttäminen saattaa tarkoittaa jäsenen hetkellisesti uskonyhteydestä poistamista, mutta toivossa, että poistettu voidaan palauttaa yhteyteen, lisäksi seurakunnan jäseniä suojataan.

Tb Fi

Asia ei tarkoita sitä, että Jumalan pastori tekisi kompromissin lain kirjainta koskien. Pastori ei saa ”hengellistää” Jumalan lakia esim. luvaten, että ”voit työskennellä sapattina niin kauan kuin pidät sapatin sydämessäsi”. Lain hengen ylläpitäjänä toimiminen ei tarkoita lain kirjaimen poistamista, se tarkoittaa lisäksi henkilön asenteen tunnustamista.

Huomaa 2. Moos. luvun 34 kuvaus Jumalasta: ”Niin Herra astui alas pilvessä, ja Mooses asettui siellä hänen läheisyyteensä ja huusi Herran nimeä. Ja Herra kulki hänen ohitsensa ja huusi: Herra, Herra on laupias ja armahtavainen Jumala, pitkämielinen ja suuri armossa ja uskollisuudessa” (jakeet 5–6). Jumala kuvaa heti vanhan liiton perustamisen alussa itseään suureksi armossa.

Toiset Raamatun kirjoitukset todistavat, että Jeesus Kristus oli Vanhan testamentin Jumala (esim. 1. Kor. 10:4). Isä Jumala ja Kristus ovat ajatuksessa täydellisesti yhtä (esim. Joh. 10:30). Jumala lausuu: ”En muutu”, ja Jeesus Kristus on ”sama eilen ja tänään, ja iankaikkisesti” (Mal. 3:6; Hepr. 13:8). Tarkoittavatko lausumat, että Kristus on armollinen lakia ajoittain lieventämällä?

Jumalan kuvaus 2. Moos. kirjan luvussa 34 jatkuu: ”… joka pysyy armollisena tuhansille, joka antaa anteeksi pahat teot, rikokset ja synnit, mutta ei kuitenkaan jätä rankaisematta, vaan kostaa isien pahat teot lapsille ja lasten lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen” (jae 7).

Tämä on kaunis kuvaus siitä, kuinka Kristuksen pastorit toimivat. Ylimmän papin esimerkkiä seuraten Jumalan pastorit eivät jätä huomioimatta tuomiota eivätkä lakia. He eivät salli kaaosta eikä laittomuutta seurakunnassa.

Se, että pastorit palvelevat Jumalan omia Hengen hallinnon, merkitsee, että Jumalan omat tietävät, että Jumalan pastorit rakastavat heitä. He näkevät pastorien neuvossa Jumalan armon ja anteeksiannon. Ja kun Jumalan pastorien on ojennettava voimallisesti, yhteydestä hetkellisesti poistamalla tai jopa erottamisella, seurakunnan jäsenet tietävät, ettei Hengen hallinto sivuuta lakia–että myös nämä päätökset tehdään rakkaudella.

Rakkauden laki toiminnassa

Filadelfian Jumalan seurakunnan johtava pastori Gerald Flurry on lausunut, etteivät pastorit voi lähestyä Jumalan omien kaitsemista matemaattisena yhtälönä. Jumalan Henki ei voi virrata tällaisessa neuvonnassa! Jumalan omat ei ole matematiikan ongelmia. Kun Jeesuksen Kristuksen tosi pastorin on erotettava henkilö seurakunnasta, hän pyrkii osoittamaan henkilölle, että toimenpide edustaa Jumalan rakkauden lain tointa. Jopa vaikeassa tilanteessa henkilön on tiedostettava, että hallinto tekee työtä kanssaan päämääränä saattaa hänet takaisin. Jumalan pastorit heittävät henkilölle innokkaasti pelastusrenkaan, ei upottavaa ankkuria! Kaikissa pastorien teoissa rakkauden lakia tulee suurentaa Jumalan omien silmissä.

Tarkastellaan esimerkkiä, jossa seurakunnassa pitkään olleen parin perhe-elämänsä oli edelleen mutkallinen; Aviomies, vaimo sekä lapset kärsivät tilanteesta. Aviomies tokaisi perheelleen pari sanaa viikossa, ei rukoillut eikä opiskellut Raamattua perheensä kanssa. Mies ja vaimo olivat jakautuneita. Koko perhe oli kulkeutumassa syrjään vailla nopeita toimia.

Useita viikkoja kestäneiden toistuvien, vaikeiden neuvontaistuntojen, joiden tarkoituksena oli puuttua perheen ongelmiin, jälkeen perheelle oli lopulta selitettävä: ”Emme todellakaan tahdo poistaa teitä seurakunnasta, mutta tämä on viimeinen tilaisuutenne! Jollemme totea pikaisia muutoksia, meille ei jää muuta vaihtoehtoa.” Moisessa vaiheessa oli vaikea kuvitella, että perheen tilanne muuttuisi.

Seuraavina viikkoina perheen käytös muuttui kuitenkin huomattavasti. Jäsenet saapuivat jumalanpalvelukseen hymyillen! Avioliitto oli monien vuosien jälkeen ensimmäistä kertaa onnellinen! Mies puhui perheen yhteisistä raamattuopinnoista. Muutos oli ällistyttävä!

Jonkin ajan kuluttua perheen pastori kiitti miestä sähköpostitse rohkaisevista keskusteluista ja perheessä tehdyistä muutoksista, ja annettujen neuvojen soveltamisesta. Mies puolestaan kiitti pastorin kannustuksesta ja säännöllinen ja sydämellinen yhteydenpito jatkui myös jatkossa.

Tämä on esimerkki Hengen hallinnasta!

Toisen taakan kantaminen

Edellinen tapaus kuvaa, mitä toisen taakan kantaminen tarkoittaa. Pastoreilla ei ole käsikirjaa, milloin poistaa seurakuntayhteydestä, milloin antaa viimeinen tilaisuus, viimeinen varoitus ja milloin rohkaista. Toimet vaativat Pyhää Henkeä ja ohjausta Ylipapiltamme.

Huomaa, mitä Kristus opettaa opetuslapsilleen nk. Vuorisaarnassa: ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään [tai suurentamaan]” (Matt. 5:17). Kristus jatkaa, ettei pelkästään lain kirjainta pidä soveltaa vaan lisäksi lain henkeä–lain ilmeistä hengellistä tarkoitusta. Lain suurentaminen tarkoittaa, että kaikissa teoissamme meitä motivoi Jumalan rakkaus. Loppujen lopuksi, ”Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä” (1. Joh. 5:3).

Jumalalla oli mielessä jopa vanhan liiton aikana lain suurentaminen. ”Herra on nähnyt hyväksi vanhurskautensa tähden tehdä lain suureksi ja ihanaksi (kunnialliseksi)” (Jes. 42:21). Jeesus Kristus tuli ja täytti tämän lain suurentamista koskevan profetian–ei lain poistamisen, kuten useimmat kristityiksi tunnustavat päinvastoin opettavat. Jokaisen Jumalan antaman lain pohjalta löytyy perimmäinen hengellinen todellisuus suurentaa hengen kirjainta.

Jeesuksen Kristuksen pastorien on suurennettava Jumalan lakia henkilökohtaisessa elämässään sekä seurakuntalaisten elämässä, minkä he tekevät osoittamalla Jumalan rakkautta neuvonannossa, armon osoittamisessa sekä tuomiota toteuttaessaan. Jumalan hengellisen lain on ulotuttava kaikkeen, mitä teemme, ja kuinka ajattelemme.

Vanhurskaus paljon suurempi kuin fariseusten

Jeesus Kristus antoi Matteuksen evankeliumin lukuun 5 tallennetun saarnan varhaistoimikaudellaan, oltuaan työskennellyt opetuslasten kanssa vasta lyhyen ajan. Koska ajan uskonnolliset farisealaiset johtajat opettivat rituaalista lain kirjaimen noudattamista, Jeesuksen Kristuksen piti muokata opetuslasten mielet näkemään, mikä oli todellinen Jumalan laki, mullistaa lain ymmärrys.

”Sillä minä sanon teille [opetuslapset]: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan” (jae 20). Kristus ilmoitti, että opetuslasten vanhurskauden oli ylitettävä päivän uskonnollisten opettajien. Käsky päti opetuslapsiin tuona aikana, ja pätee tänään myös Kristuksen opetuslapsiin. Vanhurskautemme tulee olla paljon suurempi kuin fariseusten vanhurskaus. Jumalan lain ymmärryksemme on ylitettävä suuresti lain kirjain; suurennettava sisällyttämään lain hengellinen tarkoitusperä.

Täydellinen Ylimmäinen pappimme jatkoi: ”Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille: Älä tapa, ja: Joka tappaa, se on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion; ja joka sanoo veljelleen: Sinä tyhjänpäiväinen, on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja joka sanoo: Sinä hullu, on ansainnut helvetin tulen” (jakeet 21–22).

Jakeet 27–28 antavat toisen esimerkin: ”Te olette kuulleet sanotuksi: Älä tee huorin. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa.” Samoin kuin paha ajatus veljeä vastaan rikkoo kuudennen käskyn, naisen ajatuksissa himoaminen rikkoo seitsemännen käskyn. Kristus suurensi lakia vielä osoittaakseen, että jos jopa vihaat veljeäsi, olet syyllinen murhaan. Itse asiassa, jos et rakasta veljeäsi, olet syyllinen lain rikkomiseen! Kuinka naurettavaa on, kun ihmiset väittävät että Kristus poisti lain, kun Kristus selvästi laajensi lakia!

Huomaa nyt jakeet 38–39: ”Te olette kuulleet sanotuksi: Silmä silmästä ja hammas hampaasta.

Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa; vaan jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin.” Ihmiset ovat pitkään pilkanneet vanhaa liittoa sanoen: ”Jos kyseessä todella olisi silmä silmästä ja hammas hampaasta, kaikki olisivat sokeita ja nälkäisiä.” Tämä laki oli todellakin osa vanhaa liittoa (2. Moos. 21:22–25; 3. Moos. 24:17–21; 5. Moos. 19:16–21), mutta puhuu rikoksen kohtuullisesta korvauksesta. Periaate oli tärkeä siviilioikeuden kohta lihallisesti ajattelevalle kansakunnalle; se toimi suurena varoituksena ja esteenä rikollisisuuteen taipuvaisille ihmisille.

Uuden testamentin Hengen hallinnassa Kristus saattaa periaatteen täysin uudelle tasolle esittäen anteeksiannon ja armon. Vaikka toisinaan ongelmat ovat mustavalkoisia ja voidaan käsitellä mustavalkoisesti, tosi pastori ei vaadi liian pikaisesti rikoksesta lain kirjainta koskevaa rangaistusta. Hänen tavoitteenaan on soveltaa lain henkeä, esimerkiksi antaa enemmän aikaa katumukseen ja anteeksiantamiseen. Kummassakaan tapauksessa oikeaa toimintatapaa ei voida määrittää lain kirjaimen käsikirjan avulla. Uuden liiton pappeus on parempi! Jumalan pastorit pyrkivät pysyttelemään lähellä Jumalaa, jotta voivat soveltaa lain henkeä jokaisessa tilanteessa.

Käännä toinen poski

Herbert W. Armstrong esitti toukokuun 1979 World Tomorrow -ohjelmassa nimellä ”Lain henki” seuraavasti: ”Jumalan tiellä vaeltavan kristityn, joka pyrkii Jumalan täydellisyyteen, omaamaan Jumalan kaltaisen mielen, luonteen ja Jumalan Hengen, on tehtävä seuraavasti. Hän sanoi: Minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa; vaan jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin.” Kuinka moni toimii näin tänään? Ihmettelen, kuinka moni kirkossa nykyään käyvä uskoo todella, mitä Jeesus sanoi. Ehkä he luulevat hänen olleen jonkinlainen pelkuri, joka ei tiennyt mistä puhui? Ihmiset eivät nykyään pidä neuvoa käytännöllisenä. Jos joku lyö sinua tänään, nostat varmaan vihassa nyrkkisi ja pamautat takaisin? Näin toimii lihallinen ihmisluontosi, joka on vihaa ja murhan henki.”

Käskyn henki koskee muutakin kuin pelkästään fyysisesti lyömistä, se koskee kaikkia syyttäviä ja rakkaudettomia asioita.

H. Armstrong jatkoi: ”Se on murhan henki sinussa. Se on, mitä se on, ja tarvitaan paljon enemmän rohkeutta, itsehallintaa ja voimaa kääntää myös toinen poski iskettäväksi, kuin että iskee takaisin. Tämä on koko asian ydin! Jeesus ei ollut mikään pelkuri!”

Matt. 5:43–45 jatkaa: ”Te olette kuulleet sanotuksi: Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat, että olisitte Isänne lapsia…” Huomaa syy, miksi Jumalan omien tulee elää ja ajatella tällä tavalla: ollakseen Isän lapsia! Kun Jumalan omat tekevät Isän hengen ohjaamana päätöksiä, heistä tulee yhä enemmän Jumalan kaltaisia.

H. Armstrong selvitti: ”Mutta sanon teille: rakasta vihollisia. Meidän ei varmaankaan tule toimia näin? Se ei olisi käytännöllistä? Nykyään ihmiset eivät usko kehotukseen. Nykyään ihmiset eivät toimi tällä tavalla. Miksi ihmiset eivät usko tänä päivänä, että meidän pitää totella ja noudattaa Jumalan lakia? Nykyihmiset eivät noudata eivätkä suurenna kymmentä käskyä.”

Kyseisenä aikana H. Armstrong joutui puuttumaan poikansa kapinaan. Hän toimitti rakkaudella Jumalan hallitusta taistellakseen Jumalan seurakunnalle ilmoittaman totuuden puolesta. Rakkaudella hän poisti seurakunnasta poikansa ja muut kapinalliset johtajat ja rukoili, että he tekisivät parannuksen. H. Armstrong sovelsi jaetta 44 olematta heikko.

H. Armstrong jatkoi: ”Nykyään ihmiset eivät usko vihollisensa rakastamiseen. Jumala käskee rukoilemaan sinua vainoavien puolesta. Jos joku vainoaa ja syyttää sinua epäoikeudenmukaisesti, tarkoituksellisesti, haitallisesti asioista tietäen tekevänsä väärin, inhimillisesti minulle on aina vaikeinta olla vastustamatta ja suuttumatta tarkoituksellisesta tehdystä väärästä. Jos joku tekee virheen sitä tarkoittamatta, asia ei loukkaa minua. En usko, että olisi koskaan loukannut. Mutta jos joku todella tarkoituksella pyrkii tekemään pahaa, väärin, tätä on aina ollut vaikeinta anteeksi. Kristuksessa meidän on pystyttävä tähän. ’Rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat, että olisitte Isänne lapsia, joka on taivaissa.’ No, siinä se on sana sanasta.”

Jatkuu: Laissa on tärkeintä