Tilaa ilmainen uutiskirje

Pelastava papisto

PASUUNA

Pelastava papisto

Hengen hallinto (Luku Kaksi)

Jatkoa: Kuinka Jumala hallitsee tänään?

Samoin kuin vanhassa liitossa, Jumala perusti hallinnon myös uuteen liittoon. Kyseessä ei ole kuitenkaan entinen muinaisen Israelin pappien, tuomarien ja kapteenien järjestelmä vaan uusi Kristuksen itsensä hallinto!

Jumalan rakkaus on tänä päivänä sama kuin Siinainvuorella. Jumalan elämäntapa on muuttumaton, Jumalan hengellinen laki on muuttumaton, mutta Jumalan uuden liiton hallinto eroaa muinaisen Israelin hallinnosta monella tavalla.

Muinaisen Israelin Jumalan hengelliseen lakiin perustuvat fyysiset määräykset olivat usein varsin yksityiskohtaisia, mutta nykypäivän Jumalan pastoreilla ei ole yleisiä, yhtäläisiä, ​​yksityiskohtaisia toimintatapoja.

Tb Fi

Nykyisessä papillisessa järjestyksessä ei ole määrätty yhtä ainoaa tapaa käsitellä tilannetta. Raamattu on Jumalan pastorien käsikirja, ja Jumala odottaa uuden liiton hallintonsa toimivan lähellään ja soveltavan Jumalan sanan hengellisiä periaatteita Pyhän Hengen kautta.

Apostoli Paavali selvittää muutama vuosi Jumalan uuden liiton hallinnon perustamisesta, kuinka uusi liitto eroaa vanhan liiton hallinnosta. ”Alammeko taas suositella itseämme? Vai tarvinnemmeko, niinkuin muutamat, suosituskirjeitä teille tai teiltä?” (2. Kor. 3:1). Paavali kysyy, tarvitsevatko Jeesuksen Kristuksen pastorit kirjeitä tai valtakirjoja virkojensa todistamiseksi. ”Te [veljet] itse olette meidän kirjeemme, joka on sydämeemme kirjoitettu ja jonka kaikki ihmiset tuntevat ja lukevat. Sillä ilmeistä on, että te olette Kristuksen kirje, meidän palvelustyöllämme kirjoitettu, ei musteella, vaan elävän Jumalan Hengellä, ei kivitauluihin, vaan sydämen lihatauluihin. olemme meidän sydämessämme kirjoitettu kirje, joka tunnetaan ja luetaan kaikista ihmisistä” (jakeet 2–3).

Mitä Paavali yrittää selvittää? Hän vakuuttaa, että jumalallinen hedelmä Jumalan omien elämässä on uskollisen pastorin todiste! Kyseessä ei ole musteella kirjoittavista ”rasti ruutuun” pastoreista vaan pastoreista, joiden kautta Jumalan Henki kirjoittaa Jumalan lain jäsenten sydämiin ja mieliin!

Vaikka uusi liitto on paljon parempi kuin vanha, Paavali ei vähättele vanhaa liittoa. Vanha liitto oli vaikuttava Jumalan Israelin kanssa solmima aviosopimus. Israelilla ei ollut kuitenkaan sydäntä totella. Kansa näki lain kivitauluissa, mutta laki ei tullut osaksi kansalaisia, lakia ei kirjoitettu ihmisten sydämiin ja mieliin. Kansalaisilta puuttui kuuliaisuuden henki.

Tapaus on hengellisessä Israelissa täysin erilainen. Uuden liiton (joka on sekin avio-liitto) sääntöjen ja ehtojen mukaan Henkensä kautta Jumala sisäistää lakinsa mieliimme ja sydämiimme. Sen sijaan, että tottelisi lihallisista syistä, Jumalan seurakunta tottelee tänään, koska rakastaa Jumalaa ja tahtoo elää samalla tavalla kuin Jumala. Rakastamme elämäämme puuttunutta Jumalaa, joka kutsui ja saattoi meidät ulos hengellisestä Egyptistä. Meissä asuva Henki mahdollistaa yhteyden Isään Jumalan ja Jeesukseen Kristukseen. Nykyinen Jumalan hengellinen ihmeteko ylittää fyysiset Israelin kansan Siinainvuorella kokemat ihmeet.

Jumalan pastoreita neuvotaan tarkkaamaan Jumalan omia uuden liiton valossa. Jumala kirjoittaa lakinsa seurakuntalaisten sydämiin ja mieliin–Pyhän Hengen kautta. Pastorit palvelevat Jumalaa! Toimeksiannon pitäisi vapisuttaa Jumalan pastoreita jumalallisella pelolla. Pastorit kantavat suuren vastuun palvella ja hallinnoida ilolla–mutta myös jumalallisella pelolla.

Paavali jatkaa: ”Tämmöinen luottamus meillä on Kristuksen kautta Jumalaan; ei niin, että meillä itsellämme olisi kykyä ajatella jotakin, ikäänkuin se tulisi meistä itsestämme, vaan se kyky, mikä meillä on, on Jumalasta” (jakeet 4–5). Paavali antaa kaiken kunnian Kristukselle ja Isälle Jumalalle. Pastorit eivät saa ylpistyä heille annetusta asemasta. He ovat Jeesuksen Kristuksen palvelijoita.

Mutta huomaa jae 6: ”…joka myös on tehnyt meidät kykeneviksi olemaan uuden liiton palvelijoita, ei kirjaimen, vaan Hengen; sillä kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi.” Jumalan pastorit ovat Hengen, eivät kirjaimen palvelijoita. Vaikka vanha liitto oli kirkas ja hyvä, se ei sisältänyt katumusta, ei johtanut sydämen muutokseen, ei kyennyt johtamaan pelastukseen–lopputulos oli edelleen kuolema!

Mutta kuten jae 6 paljastaa, Henki tekee eläväksi! Uudessa liitossa on tilaa parannukselle. Todellinen sydämen muutos on mahdollinen. Jumalan omissa toimiva Jumalan Hengen voima johtaa iankaikkiseen elämään, mikä ylittää huimasti vanhan liiton lupaukset. Ravinto, turva, vauraus ja voima eivät ole Jumalan Henkeen ja iankaikkiseen elämään verrattavia asioita!

Herbert W. Armstrong selvittää asiasta kirjassaan Ihmisen uskomattoman suuri potentiaali: ”Vanhan testamentin uhrilait ja seremonialliset rituaalit olivat vain väliaikainen korvike Kristukselle ja Pyhälle Hengelle. Kun todellisuus tuli, korvaus lopetettiin–mutta perustava hengellinen laki–kymmeneen käskyyn kodifioitu rakkauden laki–jatkui. Seurakunnan, joka omasi Pyhän Hengen, edellytettiin noudattavan, ei pelkästään kirjaimen tiukuudella, vaan hengellä… tai lain ilmeistä tarkoitusta…”

Jumalan omien on toteltava Jumalaa, ei pelkästään lain tiukan kirjaimen mukaisesti, vaan lisäksi lain hengellisen tarkoituksen mukaisesti. Lisäksi Jumalan pastorien tehtävänä on opettaa Jumalan omille Jumalan lain taustalla oleva hengellinen periaate, joka on rakkauden tie.

Jeesuksen Kristuksen palvelijat

Olet saattanut kuulla ilmauksen ”Jeesuksen Kristuksen palvelija”, mutta oletko miettinyt, mitä se todella tarkoittaa?

Samoin kuin Aaron ja hänen poikansa olivat osa leeviläistä pappeutta, Jumalan tosi pastorit ovat nykypäivänä osa Jeesuksen Kristuksen pappeutta. Samoin kuin Aaron toimi muinaisessa Israelissa ylipappina, ja pappeja hänen alaisenaan, Jeesus Kristus toimii nyt todellisena ylipappina, toimii elävänä, kirjaimellisena pastorien Päänä. Jumalan pastorit toimivat Kristuksen alaisuudessa osana Kristuksen hallintoa.

Heprealaiskirjeen kohta selittää asian perusteellisesti.

”Niinpä Kristuskaan ei itse korottanut itseänsä ylimmäisen papin kunniaan, vaan hän, joka sanoi hänelle: Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin” (Hepr. 5:5). Kristus ei nimittänyt itseään ylipapin virkaan vaan Isä Jumala.

”Niinkuin hän toisessakin paikassa sanoo: Sinä olet pappi iankaikkisesti Melkisedekin järjestyksen mukaan. Ja lihansa päivinä hän väkevällä huudolla ja kyynelillä uhrasi rukouksia ja anomuksia sille, joka voi hänet kuolemasta pelastaa; ja hänen rukouksensa kuultiin hänen jumalanpelkonsa tähden” (jakeet 6–7). Ymmärryksen, että Kristus toimii Ylipappinamme, tulee motivoida jokaista Jumalan pastorin päätöstä Jumalan hallintomiehenä.

Yläpappimme Jeesus Kristus tuskaili rukouksessa koko fyysisen elämänsä ajan. Miksi? Jumalan omien hyväksi. Kristuksen nykyiset pastorit pyrkivät rukoilemaan samalla tavalla palvellessaan Jumalan omia. He eivät pelkästään omista ”aikaa polvillaan” vaan rukoilevat hartaasti, energisesti sydämestä, jotta Jumala johtaa heitä tekemään viisaita päätöksiä omiensa elämän ohjaamiseksi.

Jumalan omien auttaminen ei ole ohjekirjasta ongelman ratkaisua etsimistä. Jumalan pastorien tehtävä on kattavampi kuin käskyjen ja kieltojen noudattamisen valvomista ja toimeenpanoa. Osa päätöksistä on mustavalkoisia. Jumalan lakia soveltaessaan Jumalan hallinto ei saa koskaan tehdä kompromisseja. Jos joku aiheuttaa erimielisyyttä, Jumalan toimintamalli on selvä! Kuitenkin suuri osa pastorien Jumalan omien kanssa toiminnasta ei ole mustavalkoista. Oikean toimintatavan löytäminen vaatii Hengen johtamaa ymmärrystä! Jeesuksen Kristuksen palvelijana toimiminen vaatii Kristuksen mieltä sopivan toimintatavan määrittämiseksi. Meidän on huudettava sydämestämme Jumalan puoleen, joka pystyy pelastamaan arvollisen perheensä kuolemasta.

”Ja niin hän, vaikka oli Poika, oppi siitä, mitä hän kärsi, kuuliaisuuden, ja kun oli täydelliseksi tullut, tuli hän iankaikkisen autuuden (pelastuksen) aikaansaajaksi kaikille, jotka ovat hänelle kuuliaiset” (jakeet 8–9). Jeesus Kristus ei tehnyt koskaan syntiä, mutta oppi silti. Jeesus säilytti jatkuvasti nöyrän, oppimaan halukkaan asenteen. Sitten, kun Kristus tuli ylösnousemuksessa täydelliseksi, hänestä tuli kaikkien niiden Ylipappi, jotka Jumala kutsuisi vastaanottamaan samat arvokkaat ja iankaikkiset lupaukset!

Kääntymysprosessi on vaikea. Jumalan omat joutuvat taistelemaan voittaakseen, kasvaakseen, muuttuakseen ja saadakseen iankaikkisen pelastuksen. Annetun haasteen lisäksi Jumala on päättänyt kutsua seurakuntaansa maailman heikot (1. Kor. 1:26–29). Todelliset Jeesuksen Kristuksen pastorit pyrkivät seuraamaan jatkuvasti uskollisen, armollisen Ylipapin esimerkkiä, ja ylläpitämään positiivisen, toivon täyttävän näkemyksen koskien jokaista seurakunnan jäsentä. Pastorit työskentelevät nähdäkseen jokaisen ihmisen kuten Jumala, työskentelevät seurakuntalaisten kanssa vastaavalla Jumalan rakkaudella.

Kahden pappeuden vertaaminen

Heprealaiskirjeen luku 7 vertaa yksityiskohtaisesti Aaronin pappeutta Jeesuksen Kristuksen pappeuteen. Jae 4 kertoo: ”Katsokaa, kuinka suuri hän [viittaa Jeesukseen Kristukseen] on, jolle itse kantaisä Aabraham antoi kymmenykset parhaimmasta saaliistaan.” Luvun ensimmäiset jakeet todistavat, että Melkisedek on sama kuin Jeesus Kristus. (Lisätodisteita totuudesta saat ilmaisesta uusintapainosartikkelistamme ”Who Was Jesus Before His Human Birth?”, Kuka Jeesus oli ennen ihmiseksi syntymää?)

Aabraham matkasi muinaisina aikoina Jerusalemiin, ja maksoi kymmenykset Melkisedekille. Leevi, jonka mukaan leeviläinen pappeus nimettiin, oli Abrahamin sukulinjan jälkeläinen (jae 5).

”Mutta hän [Melkisedek], jonka sukua ei johdeta heistä, otti kymmenykset Aabrahamilta ja siunasi sen [Aabrahamin], jolla oli lupaukset. Mutta kieltämätöntä on, että halvempi saa siunauksen paremmaltaan” (jakeet 6–7).

On epäilemättä selvä, kumpi oli suurempi! Abraham maksoi kymmenykset Melkisedekille! Paavali sanoo, että koska Leevin isoisä Aabraham maksoi kymmenykset Melkisedekille (Jeesukselle Kristukselle), leeviläinen pappeus ei ole yhtä suuri kuin Jeesuksen Kristuksen pappeus.

Useimmat käyttävät näitä ja muutamaa seuraavaa jaetta kieltääkseen Jumalan käskyn maksaa kymmenykset. Sen sijaan että poistaisi kymmenykset, kohta tekee selväksi, mihin kymmenykset on suunnattava. Eri hallinto, jolla oli eri Ylipappi, oli korvannut leeviläisen pappeuden. Paavali selitti, kenen pitäisi perustellusti vastaanottaa kymmenykset.

Paavali jatkaa jakeessa 11: ”Jos siis täydellisyys olisi saavutettu leeviläisen pappeuden kautta, sillä tähän on kansa laissa sidottu (jonka alaisuudessa kansa vastaanotti lain), miksi sitten oli tarpeen, että nousi toinen pappi Melkisedekin järjestyksen mukaan eikä tullut nimitetyksi Aaronin järjestyksen mukaan?” Paavali esittää asian päivänselvästi! Jos täydellisyys leeviläisen pappeuden avulla olisi mahdollinen, toiselle pappeudelle ei olisi syytä. Koska täydellisyys ei ollut mahdollinen, parempi pappeus Jeesuksen Kristuksen johdolla oli välttämätön.

Jeesuksen Kristuksen pappeus ei ole lihallisen lain käskyn mukainen vaan johtaa iankaikkiseen elämään (jakeet 15–16).

”Ja niinkuin tämä ei tapahtunut ilman valan vannomista–nuo taas ovat papeiksi tulleet ilman heistä vannottua valaa, mutta tämä hänestä vannotulla valalla, sen asettamana, joka hänelle sanoi: Herra on vannonut eikä ole katuva: Sinä olet pappi iankaikkisesti–niin on myös se liitto parempi, jonka takaajaksi Jeesus on tullut” (jakeet 20–22). Paavali korostaa jälleen kerran, että Isä Jumala asetti Jeesuksen Kristuksen tähän virkaan, ja toistaa, että uusi Jeesuksen Kristuksen alainen liitto on varma ja pysyvä.

”Ja noita toisia pappeja on tullut useampia, koska kuolema ei sallinut heidän pysyä” (jae 23). Leeviläiset papit olivat fyysisiä kuolevaisia, jotka jättivät virkansa seuraajalleen. Näin ei ole Jeesuksen Kristuksen pappeudessa. Kristus elää ikuisesti! ”Mutta tällä on katoamaton pappeus, sentähden että hän pysyy iankaikkisesti” (jae 24).

Pelastava pappeus

Katso, mitä Jeesus Kristus kykenee tekemään uuden, pysyvän hallinnon kautta! ”Jonka tähden hän myös voi täydellisesti pelastaa ne, jotka hänen kauttaan Jumalan tykö tulevat, koska hän aina elää rukoillakseen heidän puolestansa” (Hepr. 7:25). Jeesus Kristus pystyy pelastamaan Jumalan tykö kauttaan tulevat, toisin kuin vanhassa liitossa, mikä ei ollut vanhan liiton tarkoitus. Uuden hallinnon Ylipappina Jeesus Kristus pystyy kirjaimellisesti pelastamaan ihmiset.

Jumalan pastorit ovat osa uutta hallintoa. Heillä on tosiasiallinen tehtävä pelastaa ihmisiä!

Ihmiset eivät tietenkään kykene suorittamaan tehtävää omin voimin vaan ainoastaan Jumalan Pyhän Hengen voimalla. Siitä huolimatta Jumala toimittaa inhimillisten työvälineittensä kautta pelastusta. Kun pastori vierailee, hän on paikalla vahvistamassa ja auttamassa henkilöä pelastukseen! Ylimmäinen pappi Jeesus Kristus käski henkilökohtaisesti ensimmäisen vuosisadan pääapostoli Pietaria ruokkimaan ”lampaitaan” (Joh. 21:16–17). Tämä on käsky ruokkia hengestä syntyneitä seurakunnan jäseniä kasvamaan ja menestymään, jotta he voivat lopulta syntyä Jumalan perheeseen ja elää ikuisesti. Vanhurskaiden pastorien, jotka ovat valmiita antamaan elämänsä lampaiden puolesta–aivan kuten Pietaria käskettiin, täytyy ruokkia seurakunnan jäseniä (jakeet 18–19).

Jumalan pastorit työskentelevät ja pyrkivät väsymättä vahvistamaan ja johtamaan ihmisiä pelastukseen! Tämä voi vaatia tuntikautista auttamista jäsenen vakavasta ongelmasta selviämiseksi. Tämä voi tarkoittaa myös henkilön seurakunnasta poistamista hänen itsensä–tai koko seurakunnan pelastamiseksi! Vain Jumalaa lähellä oleva pastori kykenee havaitsemaan eron. Emme voi lukea käsikirjan sivulta, mitä tehdä. Tämän tyyppisiä päätöksiä tekevän pastorin on anottava polvillaan hartaasti Jumalalta, että Jeesus Kristus osoittaa, mikä on paras toimintapa auttaa pelastamaan ihmisiä. Kristus on Ylimmäinen pappi, joka osaa pelastaa ihmisiä! Pastorit eivät voi tehdä työtä erossa Jumalasta, tekemättä vakavia virheitä.

”Senkaltainen ylimmäinen pappi meille sopikin: pyhä, viaton, tahraton, syntisistä erotettu ja taivaita korkeammaksi tullut, jonka ei joka päivä ole tarvis, niinkuin ylimmäisten pappien, ensiksi uhrata omien syntiensä edestä ja sitten kansan; sillä tämän hän teki kerta kaikkiaan, uhratessaan itsensä” (Hepr. 7:26–27). Uuden liiton Ylipappi on täydellinen. Hän ei ole kuten muinaiset ylipapit, joiden piti uhrata peittääkseen omat syntinsä. Kristus kuoli kerran lopullisena täydellisenä uhrina!

Laki ei ongelma

Paavali tiivistää koko aiheen seuraavassa luvussa. ”Mutta pääkohta siinä, mistä me puhumme, on tämä: meillä on sellainen ylimmäinen pappi, joka istuu Majesteetin valtaistuimen oikealla puolella taivaissa, tehdäkseen pappispalvelusta kaikkeinpyhimmässä, siinä oikeassa majassa, jonka on rakentanut Herra eikä ihminen” (Hepr. 8:1–2). Jumalan Uuden testamentin seurakunnan jäsenillä on Ylipappi, joka istuu parhaillaan Majesteetin valtaistuimen oikealla puolella taivaassa!

Vanha liitto ei ole enää voimassa. ”Mutta tämä taas on saanut niin paljoa jalomman viran, kuin hän on myös paremman liiton välimies, liiton, joka on paremmille lupauksille perustettu” (jae 6). Tämä Kristuksen hallinnoima uusi, parempi liitto perustuu paremmille lupauksille–iankaikkisille lupauksille. Seurakunnan pastoreilla on etuoikeus toimia osana tätä jalompaa hallintoa.

”Sillä jos ensimmäinen liitto olisi ollut moitteeton, ei olisi etsitty sijaa toiselle” (jae 7). Jälleen, jos leeviläinen pappeus kykenisi tuomaan täydellisyyden, uutta liittoa ei tarvittaisi (Hepr. 7:11).

Mikä oli vanhan liiton ongelma? ”Sillä moittien heitä hän sanoo: Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton” (Hepr. 8:8). Ongelma ei ollut laissa eikä liitossa vaan vanhan liiton ihmisissä, jotka olivat tottelemattomia, rikkoivat sanansa, ja rikkoivat siten liiton.

Mitä olisi tapahtunut, jos israelilaiset olisivat pitäneet osuutensa liitosta? He olisivat saaneet pelkästään fyysisiä, kansallisia, siunauksia. Heidän kuuliaisuutensa ei olisi tuonut heille iankaikkista elämää. He eivät olisi kokeneet sydämen muutosta eivätkä ajattelun muutosta, he eivät olisi saavuttaneet pelastusta; näitä lupauksia ei annettu tuona aikana.

Israelilaiset eivät pystyneet pitämään edes lain kirjainta. Löydettyään heidät vikapääksi, Jumala teki toisen liiton: ”En sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sillä he eivät pysyneet minun liitossani, ja niin en minäkään heistä huolinut, sanoo Herra. Sillä tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän mieleensä, ja kirjoitan ne heidän sydämiinsä, ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani” (jakeet 9–10). Huomaa huolellisesti! Uusi liitto ei poista lakia; ei myöskään perustu toiseen lakiin. Jumala puhuu täsmälleen samasta hengellisestä laista, jota muinaiset israelilaiset eivät kyenneet noudattamaan. Tämä uusi liitto koskee ihmisiä, joiden sydämeen on kirjoitettu Jumalan lait. Näiden ihmisten sydämet kykenevät tottelemaan, koska Jumalan Pyhä Henki antaa heille voiman.

”Ja silloin ei enää kukaan opeta kansalaistaan eikä veli veljeään sanoen: Tunne Herra; sillä he kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut” (jae 11). Tämä uusi liitto johtaa suurenmoiseen aikaan, jona Jumalan valtakunta hallitsee maata, jolloin kaikki maailmassa tuntevat Jumalan. Jokainen maailmassa pystyy pitämään tämän uuden liiton nojalla Jumalan suuren lain.

Huomaa nyt selvä ero vanhaan liittoon, josta Paavali puhuu jakeessa 12: ”Sillä minä annan anteeksi heidän vääryytensä enkä enää muista heidän syntejänsä.” Uuden liiton nojalla on mahdollista soveltaa armoa. Kyseessä ei ole harkinnan puute. Jumalan hallitus toimeenpanee rangaistuksen ja oikaisun osana Jumalan rakkautta. Jumala ojentaa meitä saattaakseen meidät parannuksen tekoon. Muuttuessamme Jumala on meitä kohtaan armollinen, antaa meille syntimme anteeksi ja poistaa syntimme pois muististaan.

Hengen hallinto eroaa vanhan liiton siviilihallinnosta. Jeesuksen Kristuksen johdolla tapahtuva Hengen hallinto sallii armon, parannuksen teon, muutoksen ja kääntymyksen. Työskennellessään Jumalan omien kanssa, Jumalan pastorit toimivat muutosprosessi mielessään Jos joku Jumalan omista jatkaa nöyrällä, opettavaisella asenteella aiheuttamatta epäsopua, on mahdollisuus työskennellä ja auttaa voittamaan jopa pitkän aikaa.

Jatkuu: Jumalan lain henki