Tilaa ilmainen uutiskirje

Pyhäkkö

PASUUNA

Pyhäkkö

Daniel avautuu vihdoin! (Luku Viisi)

Jatkoa: Hengellinen sodankäynti

Vaikka suuri osa Dan. 10:10–12:4 -näystä on jo täyttynyt, on tärkeää ymmärtää Jumalan antaman näyn päätarkoitus. Dan. 10:14 Jumala ilmoittaa säilyttäneensä tämän profetian, jotta voisimme ymmärtää ”mitä on tapahtuva sinun kansallesi päivien lopulla”. Danielin kirjan profetiasta on täyttynyt jo paljon, mutta paljon on vielä täyttymättä. Lisäksi osa kriittisen tärkeistä jakeista on kaksinaisia–sisältäen sekä historiallinen että lopunajan täyttymisen.

Asia on merkittävä, koska Jumalan yleistarkoitus–Jumalan suunnitelma ihmiselle–toimii kaksinaisuuden prosessilla. Johannes Kastaja, joka valmisti tien Kristuksen ensimmäiselle tulemiselle, edusti, tai toimi edeltäjä ihmiselle, joka tulisi tänä lopunaikana valmistamaan tien Kristuksen toiselle tulemiselle. Kun Jeesus saapui ensimmäisen kerran, hän saapui fyysiseen, rakennusmateriaaleista–puusta, kivestä, jalometalleista ym. – koostuvaan temppeliin. Tänä lopunaikana Kristus palaa kirkastettuun hengelliseen temppeliin–erikseen kutsutuista yksilöistä koostuvaan ryhmään, joka muodostaa Kristuksen seurakunnan (Ef 2:19–22). Hagg. 2:9 esittää, että tämän jälkimmäisen, hengellisen Jumalan huoneen kunnia on paljon suurempi kuin edellisen, fyysiseen huoneen kunnia.

Tb Fi

Danielin lukujen 8 ja 11 kaksinaisuus käsittelee tätä fyysistä/hengellistä temppeliä. Luku 8, joka kertoo kuinka jokapäiväinen otetaan pois tai pyhäkkö häpäistään, on temppelikieltä, merkiten kaksinaisuutta! Muinoin paha mies saapui pyhään maahan, pysäytti jokapäiväisen uhritoimituksen ja häpäisi temppelin. 2. Tess. luku 2 kertoo, kuinka paha mies tänä lopunaikana korottaa itsensä yli Jumalan, pysäyttää Jumalan työn ja häpäisee Jumalan seurakunnan hengellisen temppelin.

Samanlainen kertomus löytyy Danielin kirjan luvusta 11. Antiokhos Epifanes saapui pyhään maahan, häpäisi temppelin ja hillitsi kaiken vastarinnan petollisten valheiden ja juonittelun kautta (jae 21). Antiokhos, joka oli tunnettu raivoisasta vihastaan juutalaisia kohtaan, päätti murskata juutalaisuuden täydellisesti.

Se, että seurakunta on tänään hengellinen temppeli, tarkoittaa, että sen jäsenet ovat hengellisiä juutalaisia ​​ja että heidän työnsä on hengellinen jatkuva, jokapäiväinen työ, mikä tekee Danielin kirjan luvun 11 viimeisestä puoliskosta erityisen mielenkiintoisen.

Tänä lopunaikana joku, laittomuuden ihminen (2. Tess. 2:3), soluttautui seurakunttaan keskellä ”rauhaa”, ja anasti johdon ”juonillaan” (Dan. 11:21,24). Hän nousi valtaan ”vähällä väellä” (jae 23; Moffatt). Hän on tunnettu valheenpuhuja ja hänellä on paha mielessä (jae 27), vaikka hän vaikuttaa ulkonaisesti vanhurskaalta.

Tässä vaiheessa profetia kapenee entisestään, puhuen erityisesti pyhäköstä ja temppelipalveluksesta. Jakeesta 28 luemme, että mies on ​​”pyhää liittoa” eli todellista uskontoa vastaan–Jumalan pyhiä vastaan. Muinainen Antiokhos tappoi juutalaisia ​​ja esti päivittäiset uhritoimitukset. Hengellisessä mielessä tämä lopunajan Antiokhos on ollut paljon tuhoisampi.

Jae 29 kertoo, että kahden onnistuneen Egyptin kampanjan jälkeen Antiokhos kärsi vihdoin tappion. Hän palasi raivoissaan Juudeaan ja pysähtyi purkamaan vihansa ensimmäiseksi pyhäkköön. ”Häntä vastaan hyökkäävät kittiläisten laivat, ja hän menettää rohkeutensa, kääntyy takaisin ja purkaa kiukkunsa pyhää liittoa vastaan” (jae 30). Huomaa, ettei Antiokhos palannut ainoastaan tuhoamaan temppeliä–vaan että solmi sopimuksen sisäpuolisten kanssa. Hän ”suo huomiota niille” – pettureille! Kaikki tapahtuu petoksen ja juonittelun kautta.

Tämä ei tapahdu suuren ahdistuksen aikana. Se on jo tapahtunut! Worldwide Church of God -seurakunnan historian tuntevat tietävät, ettei saatana pannut seurakuntaa tasaiseksi yhdellä mahtavalla kuoliniskulla vaan vähitellen petollisten sisäpuolisten sisäpiiriläisten kautta, jotka lähtivät tuhoamaan pyhää liittoa–pysäyttämään Jumalan työn!

Saatanan raivo

Dan. 12:7 kertoo, että suuressa ahdistuksessa saatanan ”pyhän kansan hajotus on loppunut” tai saavutettu, mutta Danielin kirjan luku 11 ja moni muu jae kiinnittää huomion toiseen ennen suurta ahdistusta tapahtuvaan pyhän liiton vastaiseen hyökkäykseen.

Huomaa Ilm. 12:9: ”Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa.” Tämä tapahtuu ennen suurta ahdistusta. Itse asiassa jae kertoo samasta tapahtumasta kuin Dan. 11:30.

Kun tarkastelemme Antiokhoksen petollisia tekoja joko muinoin tai tänä lopunaikana, meidän on nähtävä saatana tekojen takana! Kuten Antiokhos, saatana on johtanut monia onnistuneita kampanjoita ​​Jumalan tarkoitusperää vastaan. Saatana hyökkäsi Jumalaa vastaan Eedenin puutarhassa saaden aikaan maailmamme virheellisen perustan. Saatana hyökkäsi Uuden testamentin aikaan Kristusta vastaan. Ja vaikka Kristus sai lopullisen voiton kaikkien aikojen titaanitaistelussa, saatana iski vihassa silti ​​Messiasta ja hänen seuraajiaan vastaan–vainoten ja jopa ristiinnauliten heitä. Tänä lopunaikana saatana hyökkäsi jälleen Jumalaa vastaan–voisimme sanoa kolmannen kerran. Tällä kertaa saatanan hyökkäys kohdistui Jumalaa vastaan tämän valtaistuimella, mutta Jumala paiskasi saatanan takaisin maapallolle, estäen jatkossa pääsyn valtaistuimelleen.

Kuten Antiokhos, joka palasi turhautuneena Juudeaan Egyptissä epäonnistuttuaan, saatana palasi maapallolle täynnä raivoa. ”Sentähden riemuitkaa, taivaat, ja te, jotka niissä asutte! Voi maata ja merta, sillä perkele on astunut alas teidän luoksenne pitäen suurta vihaa, koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa!” (Ilm. 12:12). Saatana on levoton, vaivattu, katkera ja täynnä vihaa. Lisäksi hän tietää, että hänellä on vain vähän aikaa jäljellä.

Joten mitä luulet, että saatana toimii? Minne saatana matkasi välittömästi tuloksettoman Jumalan vastaisen kampanjansa jälkeen? Minne Antiokhos matkasi hävittyään Egyptissä? Jae 13: ”Ja kun lohikäärme näki olevansa heitetty maan päälle, ajoi hän takaa sitä vaimoa, joka oli poikalapsen synnyttänyt.” Jakeen nainen edustaa Jumalan seurakuntaa–pyhäkköä! Jae 14 osoittaa, kuinka tätä naista vainotaan aina suuren ahdistuksen alkamiseen asti, jolloin hänet saatetaan turvapaikkaan. Tämän täytyy tapahtua siis ennen suurta ahdistusta. Suuren ahdistuksen alkaessa moni laodikealainen ​​herää ja tunnistaa virheellisen toimintansa, miksi saatana ajaa heitä jakeessa 17 takaa toistamiseen.

Haluan korostaa tässä, että kun saatana heitettiin takaisin maapallolle H. Armstrongin kuoleman aikoihin vuonna 1986, hän kohdensi raivonsa pyhäkköä vastaan. Dan. 11:30 paljastaa pyhäkön sisäisen petollisen juonittelun. Saatanan mies soi huomiota liiton hylänneille, konsultoi heidän kanssaan. Mal. 2:12 puhuu näistä miehistä ”majojen vastaajina” – akateemisina turhamaisina tietäjinä. He ovat lopunajan Antiokhoksen juonijatovereita. Nämä älylliset vastaajat ovat liitossa paholaisen kanssa. Saatana saa käsiinsä ”älykkäät”. Vanhimmat evankelistat eivät kyenneet vastarintaan paholaista vastaan.

”Ja liitonrikkojat hän viettelee luopumukseen houkutuksillaan, mutta niitten joukko, jotka tuntevat Jumalansa, pysyy lujana ja tekee tehtävänsä” (Dan. 11:32). Paljastava jae. Liitonrikkojat korruptoituvat houkutuksilla tai liehittelyillä–Jumalan omat pettävillä valhesanoilla. Kyseisenä aikana saatana ei murskaa vaan viettelee! (RSV-käännös käyttää vietellä-sanaa.) Saatana tietää, mitä sanoja käyttää. Jos olemme edes hiukkasen turhamaisia, saatana kykenee tavoittamaan mielemme.

Anchor Bible kääntää ”houkuttelee luopioiksi juonillaan” ilmaisulla luopuvat uskostaan. 2. Tess. luvussa 2 on kyse juuri tästä suuresta uskosta luopumuksesta! Malakian viesti auttaa ymmärtämään 2. Tess. lukua 2.

Urotyöt

Jumalan valitut tiedostavat tapahtumat pysyen osana pyhäkkölinnoitusta. Huomaa, että Dan. 11:31 ns. ”älyköt” häpäisevät eli saastuttavat pyhäkkölinnoituksen–mutta eivät tuhoa sitä. Tänään pyhäkköä tarkastellessamme tunnistamme, että pyhäkkö on saastunut, ja tunnistamme varmasti, kuka asetti alun perin pyhäkön puhtauden ja vanhurskauden Jumalan hallituksen toimesta.

Jae 32 kertoo, että Jumalan–Elohimin–tunteva ihmisjoukko ”pysyy lujana ja tekee tehtävänsä.” Joukko tuntee 1. Moos. 1:26 Jumalan–Elohimin. Nämä ihmiset tietävät, että heprean sana Elohim on monikkosana kuten perhe, ja ymmärtävät perheen merkityksen. Heitä opetti mies joka perusti pyhäkköpuhtauden. He ovat vahvoja! Koska he ovat vahvoja, he tekevät työtä–he tekevät tehtävänsä, menestyvät Biblia 1776. Huomaa, miten yksityiskohtainen Jumala on profetiassa! Ihmiset, jotka tuntevat Jumalan, ”seisovat lujana ja ryhtyvät toimiin”, kääntää RSV-käännös. King James kääntää saman ”tekevät urotöitä”.

Kykenet vertailemaan tekoja ja arvostelemaan tekojen hedelmiä kuten Jumala, tai päätät kuunnella saatanan lipeviä sanoja! Jeesuksen Kristuksen morsianta ei johdeta pois sanoilla eikä liehittelyillä. Morsian pysyy miehellensä uskollisena, ja jatkaa jatkuvaa työtä.

Kaikki jotka ovat osa Kristuksen morsianta, ovat osoittaneet olevansa tosi valittuja, joita ei voi pettää (Matt. 24:24).

”Ja taidolliset kansan seassa opettavat monta, mutta heitä [monia] sorretaan miekalla, tulella, vankeudella ja ryöstöllä, jonkun aikaa” (Dan. 11:33). Yksi ryhmä ymmärtää ja opastaa monta. Jumalan valitut opastavat monta, laodikealaista. Kuitenkin suurin osa laodikealaisista hylkää viestin ja kaatuu hengellisesti. Voit olla varma, että Jumala varoitti heitä ennen heidän kaatumistaan.

Jumalan omat ovat ymmärtäneet aina, että heidän miekkansa on Jumalan Sana–Pyhä Raamattu (Ef. 6:17). Mutta saatanalla on myös miekka–valheiden ja liehittelyn miekka. Viisikymmentä prosenttia laodikealaisista kaatuu tämän miekan kautta–ikuisesti. Kun tarkastelemme asiaa hengellisesti, Jumalan omat ovat kaatuneet miekalla, tulella ja vankeudella!

Emme saa pettää itseämme. Jumala tuntee joukkonsa–ajatuksistamme jokaisen. Jumala tuntee Jumalan miekalla taistelevat. Jos astumme vapaaehtoisesti palvelukseen ja teemme aloitteen, Jumala rakentaa meihin luonteensa. Meistä tulee Isämme kaltaisia. Toisaalta, jos emme halua innokkaasti, jos emme taistele omistamamme puolesta, omaamamme luisuu pois ja kaadumme miekalla.

”Ja keskellä sortoa heille suodaan pieni menestys [tai ’saavat hieman apua’], ja monet liittyvät heihin teeskennellen” (Dan. 11:34). Kun laodikealaiset kaatuvat, Jumalan valitut (jotka opettavat monta) tarjoavat apua, mutta Laodikean sisällä kukaan ei auta. Kaikki älyköt ovat kaatuneet hengellisesti!

Jae ilmoittaa, että moni tarttuu harvoihin uskollisiin ”teeskennellen”. Mitä tämä tarkoittaa? Huomaa Hes. 33:30: ”Ja sinä, ihmislapsi! Sinun kansasi lapset puhuvat sinusta seinänvierustoilla ja talojen ovilla ja sanovat keskenään, toinen toisellensa, näin: Lähtekää kuulemaan, millainen sana nyt on tullut Herralta” Laodikealaiset tuntevat Jumalan tosi työn. He keskustelevat keskenään Daavidin avain -ohjelmasta ja lukevat Trumpet-lehteä. Moni katsoi jopa suopeasti oikeustaisteluamme H. Armstrongin kirjoista ja kirjasista. Nämä ihmiset liittyvät Jumalan valittuihin petollisesti.

”He tulevat sinun luoksesi joukoittain, istuvat edessäsi minun kansanani ja kuuntelevat sinun sanojasi, mutta he eivät tee niitten mukaan, sillä he osoittavat rakkautta suullansa, mutta heidän sydämensä kulkee väärän voiton perässä” (jae 31). Monella on mukavaa sanottavaa Jumalan työstä. Suullaan he osoittavat paljon rakkautta, mutta eivät tee asialle mitään. He eivät toimi! He kuulevat pelkästään sanamme kuten jae 32 kertoo, ”mutta eivät tee niitten mukaan”. He liittyvät meihin pelkästään sanoillaan–teeskennellen.

Mikä on heidän loppunsa? ”Mutta kun se toteutuu–ja katso, se toteutuu–silloin he tulevat tietämään, että heidän keskuudessansa on ollut profeetta” (jae 33). Suuressa ahdistuksessa he tulevat tietämään, mutta pelaavat siihen asti teeskentelypeliä. Heillä ei ole uskoa tunnistaa, että heidän keskuudessansa on profeetta, koska he eivät usko yhden miehen hallintoon. Jumalan esittämä valinta on, että tiedät joko nyt ja pakenet kärsimystä, tai opit tietämään suuressa ahdistuksessa välttääksesi menettämästä kaikkea–ikuisesti.

Varoitus

Jatketaan Danielin kirjan lukua 11: ”Ja taidollisista jotkut kompastuvat, että heidän joukkonsa koeteltaisiin, seulottaisiin ja puhdistettaisiin lopun ajaksi, sillä vielä kestää, ennenkuin määräaika on” (jae 35). Nyt Jumala ohjaa varoituksensa nimenomaisesti jokapäiväistä tekeville. Jakeen 33 monta kaatuu viittaa laodikealaisiin, mutta tässä jakeessa kompastuvat jotkut. Niinpä jopa osa ymmärtävistä taidollisista kaatuu.

Jumala puhuu lopunajan filadelfialaisille suoraan! Daniel sanoi, että tämä tapahtuisi ”määräaikana”, tiettynä ajanjaksona–meidän aikanamme. Aina loppuun asti jotkut meistä kaatuvat. Emmekö ole kaikki nähneet tämän tapahtuvan? Jakeen 35 koetella-sana tarkoittaa sulattaa, kuten metallia, tulista koettelemusta. Jopa tähän jäännökseen liittyvät ymmärtäväiset voivat kaatua.

Eikö meidän pidä järkyttyä, kun joku lähtee pois seurakunnasta? Jumala ilmoittaa, että näin tapahtuu aina loppuun asti. Olemme sodassa; sodassa on uhreja. Tuleeko sinusta uhri? Tämä tapahtuu ”lopun aikana”.

Kun luet Danielin kirjaa, tajuat, kuinka läheisesti Jumala tuntee joukkonsa. Kyseessä on meidän hetkemme. Kun sovellamme annettua ohjetta, suoritamme ”urotöitä” voimallisesta pyhäkkölinnoituksesta käsin.

”Ja kuningas tekee, mitä hän tahtoo, ja korottaa itsensä ja uhittelee jokaista jumalaa, itse jumalien Jumalaa vastaan hän puhuu kauheita. Ja hän menestyy, kunnes vihan aika on lopussa; sillä mikä on säädetty, se tapahtuu.” (jae 36). Tämä on edelleen pyhäkköpuhetta. Jumala vakuuttaa, että mikä ”on säädetty, se tapahtuu”.” Tämä on profetia! Profetia toteutuu tänä lopunaikana Jumalan seurakunnan sisällä. Jumalan seurakunnan sisällä on ihminen, jakeen 36 ”kuningas”, ​​joka tekee ”mitä hän tahtoo” ja korottaa itsensä yli kaiken (2. Tess. 2:4).

Tämä mies ei välitä aiemmista ohjeista tai perinteistä. ”Hän ei välitä isäinsä jumalista, ei naisten lempijumalasta, eikä hän välitä mistään muustakaan jumalasta, sillä hän uhittelee niitä kaikkia” (Dan. 11:37). Hän ei välitä isiensä Elohimista. Yksi miehen hengellisistä isistä, Herbert W. Armstrong, opetti tästä Jumalasta. Mies oppi, mutta hän ei uskonut oppimaansa. Kuvaus on selvä ja ymmärrettävä, jos vain tarkastelemme jakeita hengellisesti. Jae puhuu samasta asiasta kuin 2. Tess. luku 2, jonka Paavali ilmoitti tapahtuvaksi seurakunnassa juuri ennen Kristuksen paluuta.

”Mutta sen sijaan hän kunnioittaa linnoitusten jumalaa. Sitä jumalaa, jota hänen isänsä eivät tunteneet, hän kunnioittaa kullalla ja hopealla, kalliilla kivillä ja muilla kalleuksilla.” (Dan. 11:38). Kuningas Jaakon käännöksen marginaalin viittaukset selventävät tätä epäselvää jaetta.

Ensinnäkin koskien ”linnoitusten jumalaa”, jumala-sanan pitää olla pikkukirjaimella. Mies palvoo jumalaa, jota hänen hengelliset isänsä eivät tunteneet.

”Mutta sen sijaan” ilmauksen sija-sana tarkoittaa myös virkaa, jossa hän istuu jumalien Jumalan istuimella. Tämä on yhdenvertainen profetia kuin 2. Tess. 2:4. Mies toimii Jumalan istuimella sanoen olevansa Jumala–ei sanoillaan, vaan teoillaan! Sanasta sija marginaali sanoo ”hänen sijastaan”. (Gesenius’ Lexicon sanoo ’hänen paikallaan.’) Mies on Kristuksen paikalla, Jumalan pyhäkössä. Mies petti Jumalan. Huomaa marginaalihuomautus jakeen ensimmäisestä osasta, jonka pitäisi lukea: ”Mutta, koskien Kaikkivaltiasta Jumalaa, jonka istuimella [toisin sanoen, tosi Jumalan istuimella] hän kunnioittaa jumalaa”, voimien, linnoitusten jumalaa–paholaista! Hän kunnioittaa kultaa, hopeaa ja kalliita kiviä; Toisin sanoen hän ja hänen seuraajansa ovat ”rikkaita, rikastuneita” kalleuksista (ks. Ilm. 3:17).

”Ja tätä hän tekee vahvoille linnoituksille–hän vieraine jumalineen. Niille, jotka hän omikseen tuntee, hän osoittaa suurta kunniaa ja panee heidät monien hallitsijaksi ja jakaa heille maata palkaksi” (Dan. 11:39). Mies seuraa outoa jumalaa ja tuhoaa seurakunnan linnoitukset. Tämä vieras jumala johtaa monia, hänen johtajansa toimivat rahapalkasta.

Tämä kaikki johtaa Danielin kirjan luvun 11 jakeisiin, joita olemme lainanneen moneen otteeseen.

Suuri ahdistus

Dan. 11:40 edeltävät jakeet kertovat, mitä seurakunnassa tapahtuu ennen suurta ahdistusta. Jae 40 kuvaa, mitä tapahtuu suuren ahdistuksen alussa. Etelän kuningas, radikaali islam, iskee yhteen, puskee, Pohjan kuningasta, Euroopan unionia, mikä saattaa Europedon islamia vastaan pyörremyrskyn lailla. Kaikki alkaa Jerusalemia koskien.

”Hän hyökkää myös Ihanaan maahan, ja monta kaatuu. Mutta hänen kädestänsä pelastuvat nämä: Edom ja Mooab ja ammonilaisten pääosa” (jae 41). Jakeen viimeinen osa on mielenkiintoinen. Jumala säästää Edomin, Moabin ja Ammonin pojat. Pääosa-sana tarkoittaa alkukielellä esikoinen ”suhteessa aikaan, ensihedelmät” (ks. Gesenius’ Lexicon). Tämä viittaa epäilemättä Jumalan omiin, H. Armstrong opetti monta vuotta, että nämä ovat Jumalan suunnitelman ensiksi korjattavia ensihedelmiä. Nämä ihmiset pelastetaan pedon kädestä.

Ymmärrä jakeen asiayhteys! Olemme tähän Danielin kirjan luvun 11 pisteeseen mennessä nähneet, kuinka saatana on kirjaimellisesti tuhonnut koko Jumalan seurakunnan, lukuun ottamatta niitä harvoja, jotka ymmärtävät ja jotka opettavat monta. Koska saatana ei kykene hengellisesti saamaan kiinni tosi valittuja, hän yrittää saada heistä otteen fyysisesti pedon kautta. Jumala suojelee kuitenkin meitä saatanan vihalta. Jumala pelastaa tämän pikkuisen pyhäkkölinnoituksen.

”Mutta sanomat idästä ja pohjoisesta säikähdyttävät häntä, ja hän lähtee täynnä kiukkua hävittämään monia ja vihkimään heitä tuhon omiksi” (jae 44). Sanomat Venäjältä ja Kiinasta nopeuttavat petovallan suunnitelmaa pyrkiä ”hävittämään monia ja vihkimään heitä tuhon omiksi” – tai kuten Companion-Raamattu kääntää ”omistaa monet täystuholle”.

”Hän pystyttää hovitelttansa meren ja pyhäkön ihanan vuoren välille. Mutta hänen loppunsa tulee, eikä häntä kukaan auta” (jae 45). Suuri väärä kirkko vakiinnuttaa asemansa Jerusalemissa, mutta sen loppu on lähellä.

Saattavat monta vanhurskauteen

Muista, että kyseessä on yksi näky, kronologisessa järjestyksessä, älä anna lukujaon häiritä. ”Siihen aikaan nousee Miikael, se suuri enkeliruhtinas, joka seisoo sinun kansasi lasten suojana. Ja se on oleva ahdistuksen aika, jonka kaltaista ei ole ollut siitä saakka, kuin kansoja on ollut, hamaan siihen aikaan asti. Mutta siihen aikaan pelastetaan sinun kansasi, kaikki, jotka kirjaan kirjoitetut ovat” (Dan. 12:1). Jae sanoo ”siihen aikaan”. Milloin? Aikana jona Pohjan ja Etelän kuningas ottavat yhteen. Jumalan omat toimitetaan turvaan pian yhteenoton jälkeen. Sen jälkeen Pohjan kuningas hyökkää Amerikan, Britannian ja Juudan kimppuun (Hoos. 5:5).

Arkkienkeli Gabriel, joka sanelee viestiä, viittaa seuraavaksi arkkienkeli Miikaeliin, joka seisoo ”kansasi poikien [pitäisi lukea oikeammin] suojana”. Miikael seisoo Jumalan poikien suojana–tämä on sotilaallinen ilmaus. Aseistettu Miikael asettuu seisomaan valmiina taistelemaan, mikä on hänen työtehtävänsä. Ellemme ole tietoisia Miikaelin roolista, meitä ei suojella.

Turvapaikkaan vietävät ihmiset löytyvät muistokirjasta (Mal. 3:16). Mitä he muistivat? Huomaa, mitä he jatkoivat kun kaikki ”älykkäät” siirrettiin syrjään. Et voi jatkaa Jumalan työtä, jollet muista Jumalan ilmoitusta–muista sinulle aikaisemmin opetettua. Jumala käskee Miikaelia taistelemaan muistavien ihmisten puolesta, suojaamaan heitä. Meillä ei ole syytä huoleen, muuta kuin säilyttää uskomme vahvana. Nimemme ovat muistokirjassa. Vain sinä voit poistaa nimesi muistokirjasta.

”Ja monet maan tomussa makaavista heräjävät, toiset iankaikkiseen elämään, toiset häpeään ja iankaikkiseen kauhistukseen” (Dan. 12:2). Osa toimii onnistuneesti, osa ei. Huoma, ettei jakeessa sanota ”ikuiseen kuolemaan” – vaan ”häpeään ja iankaikkiseen kauhistukseen”. Tämä kaikki olisi voitu totaalisesti välttää. Jumala tekee onnistuneesti toimimattomista, pyhäkön saastuttaneista, parannusta tekemättömistä ikuisen häpeällisen, halveksittavan esimerkin.

”Ja taidolliset loistavat, niinkuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne, jotka monta vanhurskauteen saattavat, niinkuin tähdet, aina ja iankaikkisesti” (jae 3). Ne, jotka kääntävät ihmisiä temppelin korruptiosta huolimatta Jumalan luokse loistavat kuin tähdet aina ja iankaikkisesti! Montako sinä olet kääntänyt vanhurskauteen? Meidän on tehtävä kaikki mahdollinen saattaaksemme ihmiset vanhurskauteen. Jos toimimme näin, saamme säteillä kirkkaammalla loistolla kuin jopa Michael ja Gabriel. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus elinaikanamme–mahdollisuus palvella Jumalan omia ja saattaa monta vanhurskauteen.

”Mutta sinä, Daniel, lukitse nämä sanat ja sinetöi tämä kirja lopun aikaan asti. Monet sitä tutkivat, ja ymmärrys lisääntyy” (jae 4). King James -käännös ”juoksevat edestakaisin”, Companion-raamattu esittää, että ”sitä tutkivat” tarkoittaa uskosta luopumista. Ymmärrys-sana tarkoittaa onnettomuutta tai pahuutta. Anchor-raamattu esittää, että monet luopuvat uskosta tai kääntävät ihmiset pois Jumalasta. Näin heprean alkuperäiskäsikirjoitusten mukaan. Danielin kirjan luvun 12 jokainen jae koskee seurakuntaa. Kyse on temppelistä.

Näetkö, miksi Jumala pitää tärkeänä, että ihmiset kääntävät toisia ihmisiä vanhurskauteen? Parhaillaan tapahtuvan luopumuksen takia. Onko tämä työ, ihmisiä Jumalan tykö kääntävä työ tärkeä? Olemme velkaa maailman ihmisille epäitsekkään palvelun, myös vääryydestä kärsineiden laodikealaisten puolesta. Mitä tarkoittaa, että käännämme ihmisiä vanhurskauteen? Vanhurskauteen toisia kääntävät loistavat todella kuin tähdet aina ja iankaikkisesti. Mahtava palkkio! Miksi huolestua palkkiosta nyt, kun edessämme on suurenmoinen tulevaisuus? Eikö tähden lailla loistaminen ole tarpeeksi suuri palkkio? Tänään on meidän päivämme toimia. Lukuisat lopunajan profetiat asettavat toimemme valokeilaan. Jumala tarjoaa meille kaiken mahdollisen, kuin vain käännämme ihmisiä vanhurskauteen.

Olemme aina ymmärtäneet, että Danielin kirja oli lopunaikaa varten (jakeet 4,9). Emme vain tietäneet, kuinka paljon se viittasi seurakunnan sisäisiin tapahtumiin viimeisinä päivinä. Danielin kirjan viimeinen luku paljastaa, mihin kaikki nämä tapahtumat johtavat.

”Ja minä, Daniel, näin, ja katso, siellä seisoi kaksi muuta, toinen virran tällä rannalla, toinen virran tuolla rannalla. Ja toinen sanoi pellavapukuiselle miehelle, joka oli virran vetten yläpuolella: Kuinka kauan on vielä näitten ihmeellisten asiain loppuun? Ja minä kuuntelin pellavapukuista miestä, joka oli virran vetten yläpuolella, ja hän nosti oikean ja vasemman kätensä taivasta kohti ja vannoi hänen kauttansa, joka elää iankaikkisesti: Siihen on vielä aika, kaksi aikaa ja puoli aikaa [3 1/2 vuotta]. Ja kun pyhän kansan yhden osan [paremmin, voiman] hajotus on loppunut, silloin nämä kaikki täyttyvät” (jakeet 5–7). Tämä kaikki tapahtuu, kun Jumalan seurakunnan voima on järkkynyt.

”Ja minä kuulin, mutta en ymmärtänyt, ja minä sanoin: Herrani, mikä on oleva näitten päätös? Niin hän sanoi: Mene, Daniel, sillä ne sanat pysyvät lukittuina ja sinetöityinä lopun aikaan asti. Monet puhdistetaan, kirkastetaan ja koetellaan, mutta jumalattomat pysyvät jumalattomina, eikä yksikään jumalaton ymmärrä tätä, mutta taidolliset ymmärtävät” (jakeet 8–10). Sanoma esitetään edelleen temppelin eli pyhäkön puitteissa. Jumala ilmoittaa, että viisaat ymmärtävät. Viisaat ymmärtävät aina.

Hävityksen kauhistus

”Ja siitä ajasta, jolloin jokapäiväinen uhri poistetaan ja hävityksen kauhistus asetetaan, on oleva tuhat kaksisataa yhdeksänkymmentä päivää” (Dan. 12:11). Muista, että Danielin kirjan luvun 8 jokapäiväinen poistettiin rikkomuksen tähden, ennen suurta ahdistusta. Danielin kirjan luvun 12 tapahtumat käsittelevät 31/2 vuotta kestävää suurta ahdistusta (jae 7). Jokapäiväinen poistetaan. Jumalan vanhurskaat toimitetaan turvapaikkaan pois suuresta ahdistuksesta.

Matt. 24:15, Jeesus Kristus ilmoittaa: ”Kun te siis näette hävityksen kauhistuksen, josta on puhuttu profeetta Danielin kautta, seisovan pyhässä paikassa–joka tämän lukee, se tarkatkoon.” Kuten aikaisemmin todistettiin, Danielin kirjan hävityksen kauhistuksella on sekä fyysinen että ja hengellinen täyttymys. Matteuksen evankeliumin luku 24 viittaa molempiin.

Vertaa Matt. 24:15 ja Luuk. 21:20: ”Mutta kun te näette Jerusalemin sotajoukkojen ympäröimänä, silloin tietäkää, että sen hävitys on lähellä.” Tämä on Matteuksen kirjan viittaama fyysinen hävityksen kauhistus, Jumalan näille Jerusalemia ympäröiville armeijoille antama nimike, Dan. 12:11 Kuningas Jaakon käännöksen mukaan se tekee hävityksen, suuren hävityksen kansoista. Jumala ilmoittaa ennennäkemättömän suuruisen ongelman, niin suunnattoman, ettei mikään liha pelastuisi hengissä ilmanKristuksen interventiota (ks. Matt. 24:21–22).

Huomaa, kuinka Jumalan omia kehotetaan toimimaan, kun he näkevät Euroopan armeijan ympäröivän Jerusalemia: ”Silloin ne, jotka Juudeassa ovat, paetkoot vuorille, ja jotka ovat kaupungissa, lähtekööt sieltä pois, ja jotka maalla ovat, älkööt sinne menkö” (Luuk. 21:21). Jumala haluaa omiensa olemaan valmiita toimimaan, kun he näkevät tämän kauhistuksen. Nämä ihmiset kulkevat uskossa. He tarkkaavat profetioita.

’Poistukaamme paikalta’

Saamme käsityksen historian lehdiltä, millaista uskoa tarvitaan ”paeta vuorille”. Muinainen hävityksen kauhistus täyttyi ensimmäisellä vuosisadalla.

Rooman armeijan kulkiessa 70 jKr. läpi Lähi-idän, se pysähtyi Jerusalemin edustalle–käytännöllisesti Jerusalemin ympäröiden. Juutalainen historioitsija Josefus kirjasi juuri ennen Jerusalemin tuhoa tapahtuneen suuren maanjäristyksen, jossa juutalaiset kuulivat kansanpaljouden äänen kehottavan: ”Poistukaamme paikalta” (Wars of the Jews, vi, osa 3). Pikaisesti totelleet varoituksen kuulleet pakenivat Pellaan, syrjäiseen vuoristoon Jerusalemista koilliseen.

Kaikki tämä oli vain esikuva Jeesuksen mukaan vähän ennen toista tulemista toistuvasta. Tehtävämme nyt on kasvattaa tarvittava usko, niin että ajan tullen kuulemme Isäämme ja toimimme! Emme etsi tiettyä päivämäärää. Jeesus kehotti meitä tarkkaamaan tiettyä tapahtumaa–armeijoiden Jerusalemia ympäröimistä–ja rukoilla jatkuvasti, että voisimme paeta (Luuk. 21:36).

Hävityksen kauhistuksen perustamisesta on Dan. 12:11 mukaan 1290 päivää. Olemme jo nähneet, että suuren ahdistuksen kesto on 3 1/2 vuotta–tai 1260 päivää. Koska jae 11 sanoo 1290 päivää, tämä tarkoittaa, että kauhistus perustetaan 30 päivää ennen suuren ahdistuksen varsinaista puhkeamista. Tänä 30 päivän jaksona Jumala sallii kansansa paeta asuinsijoiltaan turvaan.

Jae 12 ilmoittaa sitten: ”Autuas se, joka odottaa ja saavuttaa tuhat kolmesataa kolmekymmentä viisi päivää.” Jumala kiinnittää jakeessa huomion 1335 päivään ja kertoo, että tämän ajanjakson alun saavuttava on siunattu. Kyseessä on luultavasti aika, jona Jumalan Filadelfian seurakunnan työ päättyy–1335 päivää ennen Kristuksen paluuta. Tämän mukaan Jumalan omille jäisi 45 päivää aikaa valmistautua pakoon, minkä jälkeen seuraa 30 päivää paeta, minkä jälkeen alkaa 1260 päivää–suuri ahdistus.

Kuinka kauan on tähän ajanjaksoon? Muista, että Jumala keskittää katseemme tapahtumiin–ei päivämääriin. Jumala tahtoo meidän olevan valmiita tulevana aikana. Pane merkille tosiasia, että jos 1150 päivää on jo täyttynyt, kuinka kauan kunnes annetut päivät täyttyvät? Ei pitkään!

Jumala päättää ilmestyksensä kehotukseen pysyä lujana ja totena loppuun asti. ”Mutta sinä, mene, siksi kunnes loppu tulee; ja (sitten) lepää, ja nouse osaasi päivien lopussa” (jae 13).

Miten pidämme huolen siitä että pysymme lujina loppuun asti? Seuraava luku vastaa kysymykseen.

Jatkuu: Ilmestys